Mulatu Astatke

Október 30-án a Müpában adja első magyarországi koncertjét a legendás etióp muzsikus, az 1943-as születésű vibrafonos-billentyűs-ütőhangszeres.

2017-10-30 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Mulatu Astatke „az Ethio-jazz atyja”, akinek hipnotikus kompozícióit hallhattuk a Hervadó virágok című Jim Jarmusch-filmben is - vagy épp mai hiphop előadók (Nas, Kanye West, Cut Chemist, Madlib, Damian Marley) számaiban hangmintaként.

Az Etiópiából tizenévesen mérnöki tanulmányai miatt Nagy-Britanniába érkező, de a hatvanas évek londoni és New York-i jazz színterén inkább profi zenésszé váló - a bostoni Berklee College of Music első afrikai hallgatójaként diplomázó és 1966-ban Afro-Latin Soul, Vol. 1 & Vol. 2 című korai nagylemezeivel feltűnő - Mulatu Astatke a pentaton skálájú etióp népzene, a korabeli jazz és egyéb populáris zenei elemek, latin és afrokaribi ritmusok ötvözésével alakította ki egyedi és máig varázslatos hangzását, mely az 1972-es Mulatu of Ethiopia, vagy, a már Etiópiába visszatérve készített 1974-es Yekatit Ethio Jazz albumon hallható legteljesebb formájában.

A hetvenes évek elején még Duke Ellingtonnal is turnézó etióp zenészről a következő negyedszázadban elfeledkezett a nyugati világ, ám az ezredfordulón a francia Buda Musique kiadó Ethiopiques lemezsorozatának köszönhetően újra felfedezték, neves hiphop-előadók vettek tőle hangmintákat, a Bill Murray főszereplésével készült Hervadó virágok (Broken Flowers) című 2005-ös Jarmusch-filmben már féltucat Mulatu Astatke-szám szerepelt. 2009-ben a Heliocentrics brit pszichedelikus hiphop-jazz-zenakarral (Inspiration Information Vol. 3), 2016-ban pedig az ausztrál Black Jesus Experience-szel rögzített közös lemezt (Cradle Of Humanity), és persze nagy sikerrel turnézik is együttesével: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe hét kísérőzenész, köztük a neves free jazz nagybőgős John Edwards társaságában érkezik.

jegyárak:

2500ft - 3900ft

online jegyvásárlás:

http://szinhazbajarok.jegy.hu/program/mulatu-astatke-82849

 

Cím

Telefon: +36 30 491-5622       E-mail: jegy@dendrit-global.hu